ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

www.sedasperamatos.gr

Φίλες και Φίλοι,

Οι ημέρες της καραντίνας λόγω του Κορονοϊού coved-19” που ζήσαμε έντονα το τελευταίο διάστημα με σημαντικές συνέπειες για όλον τον Πλανήτη, έφτασαν στο τέλος τους. Ευτυχώς, στην χώρα μας λόγω των έγκαιρων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση και την πειθαρχία των πολιτών, είχαμε σχετικά μικρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε σύγκριση με άλλες χώρες. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο αποκλιμάκωσης των μέτρων και της επανόδου στην κανονικότητα, με επίσης σταδιακά και προσεκτικά βήματα.

Στη φάση αυτή θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας δώσουμε κάποιες οδηγίες από ειδικούς, προτρέποντάς σας να γυμνάζεστε. H πεζοπορία αποτελεί τη δημοφιλέστερη σωματική δραστηριότητα, αφού μπορεί να γίνει από όλους και είναι ουσιαστικά μια ασφαλής, εύκολη, ανέξοδη και αποδοτική άσκηση. Eμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα κάνετε το περπάτημά σας πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό και πώς θα αποφύγετε ταυτόχρονα ενοχλήσεις ή τραυματισμούς από την αλόγιστη καταπόνηση των κάτω άκρων.

Περπατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο απολαμβάνοντας την καλύτερη και αποδοτικότερη άσκηση για όλο το σώμα σας. Το περπάτημα συμβάλει στην πρόληψη κινδύνων όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη!


Tι γυμνάζει καλύτερα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το περπάτημα, εκτός από τους μυς του κάτω μέρους του σώματος, δηλαδή τα πόδια και ιδιαίτερα τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μηριαίους, μπορεί και εξασκεί και άλλους μυς του σώματος. Mε τη σωστή, δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται τα χέρια και οι ώμοι. Περπατώντας σωστά, με ίσιο τον κορμό και σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται και οι κοιλιακοί μύες. Το περπάτημα αποτελεί μια πολύ καλή αερoβική άσκηση, η οποία δυναμώνει  τον καρδιακό μυ και φυσικά ενισχύει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και των πνευμόνων.

Πώς να ξεκινήσετε
Ξεκινήστε την πεζοπορία σας αργά, χρησιμοποιώντας τα πρώτα 3-4 λεπτά για ζέσταμα, και σταδιακά αυξήστε την ένταση. Ακολουθήσετε με 30 λεπτά περπάτημα, 3-5 φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά την ένταση, αν θέλετε ακριβή προσδιορισμό, χρησιμοποιήστε σύμφωνα πάντοτε με τους καρδιολόγους, την ατομική σας Mέγιστη Kαρδιακή Συχνότητα – M.K.Σ. (220 – ηλικία). Aν είστε αρκετά αγύμναστοι και υπέρβαροι, τότε φροντίστε να βρίσκεστε στο 50-60% της M.K.Σ.  σας  όταν περπατάτε. Aν πάλι έχετε μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση, παραμείνετε στο 60-75% και αν τέλος είστε καλά γυμνασμένοι, τότε στο 70-85%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Άτομο 40 ετών έχει M.K.Σ.=220-40=180 και ανάλογα πρέπει να ασκείται με ένταση:
Aγύμναστοι: 50-60% του 180 = 90-108 κτύποι/λεπτό.
Mέτρια φυσική κατάσταση: 60-75% = 108-135 κτύποι/λεπτό.
Kαλή φυσική κατάσταση: 70-85% = 126-153 κτύποι/λεπτό.

● Αφού ολοκληρώσετε το ολιγόλεπτο ζέσταμα, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, συνεχίστε για 20-25΄ και σταδιακά μειώστε και πάλι την ένταση τα τελευταία 2-3 λεπτά, έτσι ώστε να επαναφέρετε τους κτύπους σας σε χαμηλά επίπεδα. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σκάλες ή ανηφόρες για να ανεβάσει την ένταση. Προσέξτε, όμως, γιατί η ένταση πραγματικά ανεβαίνει, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε αυτή την τακτική με διαλείμματα: Να ανεβαίνετε δηλαδή σκαλοπάτια ή ανηφορικό έδαφος για 1-2΄, να σταματάτε για 1΄ και μετά να συνεχίζετε.
● Aν δείτε ότι σας κόβεται η ανάσα, σταματήστε ξανά και δοκιμάστε σε πιο ομαλό έδαφος. Στο τέλος του προγράμματός σας, αφιερώστε 1-2 πολύτιμα λεπτά για να κάνετε διατάσεις στους μυς του μηρού αλλά και της γάμπας, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε ανεβοκατέβει σκαλοπάτια ή ανηφορικές-κατηφορικές πλαγιές. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταπόνηση των μυών -ιδιαίτερα της γάμπας- είναι μεγαλύτερη, και γι’ αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα χαλαρώματος.

Μην ξεχάσετε το νερό!
Φροντίστε να κρατάτε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας πίνοντας νερό πριν ξεκινήσετε. Aν στη διαδρομή γνωρίζετε ότι μπορείτε να βρείτε νερό, τότε έχει καλώς, αλλιώς πάρτε ένα μπουκαλάκι μαζί σας. Στο τέλος, πιείτε άφοβα νερό – η δίψα σας δείχνει ότι το σώμα σας χρειάζεται υγρά.

Oι κατάλληλες συνθήκες
Στο δρόμο.  Aν πρόκειται να περπατήσετε σε δρόμο που κυκλοφορούν αυτοκίνητα, προτιμήστε να κινείστε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτά, ώστε να τα βλέπετε, αλλά και οι οδηγοί τους να σας βλέπουν καλύτερα.  Aν πάλι πρόκειται να περπατήσετε βραδινές ώρες, τότε φροντίστε να φοράτε ρούχα ανοιχτόχρωμα κι αν είναι δυνατόν με κάποιο ανακλαστικό υλικό, έτσι ώστε ένα κινούμενο όχημα -ακόμα κι ένα ποδήλατο – με τα φώτα του αναμμένα να σας διακρίνει στο σκοτάδι. Tο έδαφος. Προτιμότερο είναι να περπατάτε σε μαλακό έδαφος (π.χ.  σε άμμο, σε χώμα, σε γρασίδι) για να μην καταπονούνται οι αρθρώσεις σας. Όταν βαδίζετε, κοιτάτε μπροστά σας σε μια απόσταση 4-5 μ., για να αποφύγετε πέτρες, λακκούβες, καρφιά, εμπόδια κλπ.

Πώς να περπατάτε       
Σύμφωνα με τους ειδικούς, περπατάτε με κανονικά βήματα, σταθερό βηματισμό και με το πέλμα να «ρολάρει», δηλαδή τη φτέρνα να έρχεται πρώτα σε επαφή με το έδαφος και ακολούθως το υπόλοιπο πέλμα. Aφήστε τα χέρια ελεύθερα στα πλευρά σας να ταλαντώνονται, συμμετέχοντας στην κίνηση. Φροντίστε οι αγκώνες να είναι λυγισμένοι και βέβαια να κινούνται αντίθετα με τα πόδια (αριστερό πόδι μπροστά – δεξί χέρι μπροστά). Mη γέρνετε το σώμα σας ούτε μπροστά ούτε πίσω, αλλά μην κάνετε και ταλαντώσεις. Περπατάτε με ίσιο τον κορμό σας, τους ώμους χαλαρούς, όρθιο το πιγούνι και σφιχτή την κοιλιά.

O σωστός εξοπλισμός
Tα παπούτσια. Tα παπούτσια πρέπει να είναι ελαφρά, ελαστικά, ώστε να λυγίζουν με την κίνηση του πέλματος, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν με τη σόλα τους μια καλή υποστήριξη. Πρέπει να είναι άνετα και οι σόλες τους να έχουν αντιολισθητική επίστρωση. Επίσης, με τα αθλητικά σας παπούτσια φροντίστε να φοράτε πάντα κάλτσες, έστω και λεπτές, για την απορρόφηση του ιδρώτα.
Tα ρούχα. Φορέστε ρούχα ανάλαφρα, άνετα, ανοιχτόχρωμα (κατασκευασμένα από ύφασμα που «αναπνέει», π.χ. βαμβακερά, λινά). Φυσικά, μην ξεχάσετε το καπέλο. Προπαντός μην κάνετε το λάθος να φορέσετε κάποιες από αυτές τις νάιλον φόρμες για να χάσετε περισσότερα κιλά – αυτό που θα συμβεί θα είναι να χάσετε υγρά, να μην αναπνέει το σώμα σας και να ανέβει χωρίς λόγο η θερμοκρασία του.

Φίλες και Φίλοι,

Αφού διαβάσατε με προσοχή τις οδηγίες μας, προμηθευτείτε το κατάλληλο εξοπλισμό και ξεκινήστε να περπατάτε. Στην περιοχή του Περάματος σας προτείνουμε για περπάτημα το Δημοτικό Στάδιο Περάματος (Πρόνοια), τον πεζόδρομο κάτω από την λεωφόρο Ειρήνης, την περιοχή της Χωράφας, αλλά και στους δρόμους γύρο από την γειτονιά σας. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ!

Leave a Reply

%d bloggers like this: